Türkçe

Quick access


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.




Kişi-Örgüt Uyumunun İş Performansı Üzerindeki Etkisi: Batman İlindeki 3 ve 4 Yıldızlı Otellerde Çalışanlar Üzerine Bir Araştırma
(The Effectiveness of Person-Organization Fit on Job Performance: A Research on the Employees of 3 and 4 Star Hotels in Batman Province )

Author : Meral Dursun   - Mücahit Ezer  
Type : Copyright
Printing Year : 2020
Number : Özel Sayı 5
Page : 156-172


Özet
Kişi ve örgüt arasındaki değer ve hedef benzerlikleri, kişi ile örgüt arasında uyumun oluşmasına zemin hazırlamakta ve ortaya çıkan uyum kişinin işteki performansına yansımaktadır. Bu çalışma kapsamında kişi-örgüt uyumunun çalışanların iş performansı üzerinde bir etkisi olup olmadığı incelenmektedir. Bu amaca yönelik olarak Batman ilinde faaliyet gösteren 6 adet üç ve 2 adet dört yıldızlı otel işletmelerinde çalışan işgörenler üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın evrenini söz konusu otellerde çalışan 101 işgören oluşturmaktadır. Anket aracılığıyla elde edilen araştırma verileri SPSS Windows 22.0 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Bununla birlikte verilerin analizinde ise tanımlayıcı istatiksel yöntemler T-testi, Anova testi, Scheffe testi, pearson korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, kişi-örgüt uyumunun genel iş performansı ve bağlamsal performans ile pozitif yönlü ve çok zayıf ilişkisi olduğu, görev performansı ile ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisinin olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte, iş performansı ve bağlamsal performans arasında pozitif yönlü ve güçlü bir ilişki olduğu, iş performansı ve görev performansı arasında ise pozitif ve orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda, kişi-örgüt uyumunun iş performansı üzerinde etkili olduğu ancak bu etkinin çok zayıf düzeyde kaldığı görülmüştür. Araştırmanın bir diğer sonucu, kişi-örgüt uyumunun bağlamsal performans üzerinde zayıf da olsa bir etkinin olduğu yönündedir.

Anahtar Kelimeler
Kişi, Örgüt, Uyum, Performans, Otel, Batman.

Abstract
The similarities of values and goals between the person and the organization lay the groundwork for harmony between the person and the organization, and the resulting harmony is reflected in the person's performance at work. Within the scope of this study, it is to determine whether the person-organization fit has an effect on the work performance of the employees. For this purpose, a research was conducted on the employees working in three and four star hotel establishments in Batman province. The universe of the research consists of 101 employees working in these hotels. The research data obtained through the questionnaire were analyzed through the SPSS Windows 22.0 program. Number, percentage, mean and standard deviation were used as descriptive statistical methods in the evaluation of the data. Besides, descriptive statistical methods T-test, Anova test, Scheffe test, Pearson correlation and regression analysis were used in the analysis of the data. According to the analysis results, it was seen that the person-organization fit was positively and very weakly correlated with overall job performance and contextual performance, but not statistically significant with task performance. However, it has been observed that there is a positive and strong relationship between job performance and contextual performance, and a positive and moderate relationship between job performance and task performance. As a result of the regression analysis, it was seen that person-organization fit was effective on job performance, but this effect was very weak. Another result of the study is that person-organization fit has a weak effect on contextual performance.

Keywords
Person, Organization, Fit, Performance, Hotel, Batman.

Advanced Search


Announcements

Formerly Karabuk University
Journal of Institute of Social Sciences between 2013-2020
(ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841))

Adress :Journal of Humanities and Tourism Research
Phone :0370 418 86 00 Fax :0 370 418 83 33
Email :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri