Türkçe

Quick access


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.




Nogay Türklerinin Özel Günlerdeki Yeme İçme Alışkanlıkları
(Eating and Drinking Customs of Nogai Turks on Special Days )

Author : Ayşe Nur Uslu   - Hüseyin Avni Kırmacı - Yurdanur Yumuk  
Type : Copyright
Printing Year : 2022
Number : 12-3
Page : 597-613


Özet
Toplum hayatında önemli geçiş dönemlerini anlamlandıran bazı ritüellerin yapıldığı günlere özel günler denir. Özel günlerde bir araya gelmekle ilişkiler güçlenir, birlik ve dayanışma duygusu artar. Bu bağlamda, özel günlerde yemeklere ve sunumlara özel önem verilmektedir. Nogay Türkleri tarih boyunca göçler yaşamış olsalar da kendi gelenek, göreneklerini ve dillerini koruyan bir Türk topluluğudur. Nogay Türklerinde özel günlerde yapılan yemeklerin yemekleri ve sunum şekilleri geçmişten günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Bu çalışmada Konya ili Kulu ilçesine bağlı Seyitahmetli, Ağılbaşı (Süt Çiftliği), Köstengil ve Kırkkuyu köylerinde Nogay Türklerinin yeme içme alışkanlıkları özel gün ve gecelere odaklanacaktır. Nitel bir araştırma yönteminin benimsendiği çalışma, bu köylerde yaşayan 21 Nogay Türkü ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak örnek seçilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında Nogay Türkleri özel günlere, kutsal günlere önem vermekte ve bu günlerde çeşitli yeme içme adetleri ve ritüelleri uygulamaktadırlar. Nogay Türklerinde özel günlerde yapılan yemekler bu yemeklerin hazırlanmasının ardındaki anlamlar maddi ve manevi kültürü bir arada tutmanın bir örneği olmakla birlikte aralık ayında kültürün izlerini de göstermektedir. Çalışma, bölgenin gıda mirasının ve ritüel geleneğinin korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması açısından çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler
Yemek Kültürü, Nogay Türkleri, Özel Gün Yemekleri, Konya

Abstract
The days when certain rituals are performed that make sense of important transition periods in the life of society are called as special occasions. On special days, relations are strengthened with getting together, and the feeling of unity and solidarity is increased. In this regard, special attention is paid to meals and presentations on special occasions. Although the Nogai Turks have experienced migrations throughout history, they are a Turkish community that maintains their own traditions, customs and languages. Dishes and forms of presentation of dishes made on special occasions in the Nogai Turks have existed from the past to the present day. In this study, the eating and drinking habits of Nogai Turks in the villages of Seyitahmetli, Ağılbaşı (Dairy Farm), Köstengil and Kırkkuyu in the Kulu district of Konya province will be focused on special days and nights. The study, in which a qualitative research method was adopted, was conducted with 21 Nogai Folk Songs living in these villages. In the study, a semi-structured interview form was used and the sample was selected using the snowball sampling method. In the light of the findings obtained, the Nogai Turks attach importance to special days, holy days and practice various eating and drinking customs and rituals on these days. Dishes made on special occasions in Nogai Turks The meanings behind the preparation of these dishes are an example of keeping material and spiritual culture together, but also show the traces of culture in the dec. The study is very important for the preservation, promotion and transfer of the food heritage and ritual tradition of the region to future generations.

Keywords
Food Culture, Nogai Turks, Special Occasion Dishes, Konya

Advanced Search


Announcements

Formerly Karabuk University
Journal of Institute of Social Sciences between 2013-2020
(ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841))

Adress :Journal of Humanities and Tourism Research
Phone :0370 418 86 00 Fax :0 370 418 83 33
Email :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri