Özet
Doğal Bitki Örtüsünden Elde Edilen Yöresel Yiyecekler ve Ekoturizm, Bartın Örneği
Bu araştırmada gerek doğası gerek sosyo-kültürel geçmişiyle Kuzey Anadolu’da öne çıkan Bartın ilinin yöresel yiyecekleri incelenmiştir. Çalışmanın amacı, ilin doğal tür ve ekosistemlerine dayalı olan yöresel yiyeceklerini tanımlayarak, ekoturizm ile olan ilişkisini peyzaj koruma açısından tartışmaktır. Bu kapsamda arazi gözlemleri, yöre insanı ve kadın satıcılar ile yapılan sözlü görüşmeler, alana ait yazılı literatür kaynaklarının değerlendirilmesi ve analizi, araştırmanın temel yöntemini oluşturmaktadır. Sonuçlar, Bartın yöresel yiyeceklerine temel oluşturan doğal ve doğala yakın taksonlar arasında Juglans regia (Ceviz), Corylus avellana s.str. (Fındık), Vitis labrusca (Kokulu üzüm), Vitis vinifera (Siyah üzüm), Vitis sylvestris (Yaban üzümü), Cornus mas (Kızılcık), Prunus spp. (Erik, Kiraz türleri), Malus spp. (Elma türleri), Rubus spp. (Böğürtlen türleri), Rosa spp. (Kuşburnu türleri), Mespilus germanica (Muşmula) odunsuları ile Trachystemon orientalis (Isput), Portulaca oleracea (Semizotu), Amaranthus lividus (Darı mancarı), Fragaria vesca (Çilek) gibi otsu türlerin varlığını ortaya koymuştur. Bu türlere dayalı yöresel yiyeceklerin başında ‘Cevizli kabak burması’, ‘Pazı kavurma’, ‘Bulgurlu darı mancarı’, ‘Isput’, ‘Fındıklı baklava’, ‘Yaprak sarma’, ‘Semizotu’ gibi yiyecekler, üzüm, kızılcık, erik, elma, kiraz, böğürtlen, kuşburnu, çilek türlerinden yapılan pestil, marmelat ve reçeller ile elma, muşmula ve üzümden elde edilen doğal sirkeler sayılabilir. Türlerin bulunduğu habitatlar genellikle ormanlar, çalılıklar, tarım alanları, sınır çit ve ağaçlıkları, çayırlıklar, çimenlikler, su kenarları, kentsel ve kırsal yerleşimler olarak tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Doğal Bitki Örtüsü, Ekoturizm, Yöresel Yiyecekler, Peyzaj Koruma, Bartın.