English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Süleymaniye Kütüphanesi Ayasofya Koleksiyonu’na Ait “Kitâbu’l-İlel ve Ma’rifeti’r Ricâl” İsimli Yazma Eserin Konservasyonu
(Conservation of the Manuscript Titled "Kitâbu'l-Ilel ve Ma'rıfeti'r Ricâl" from Ayasofya Collection at Suleymaniye Manuscript Library )

Yazar : Rümeysa Gedik  - Hatice Tözün  
Türü :
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 14-1
Sayfa : 16-31


Özet
Kültürel miraslarımızdan biri olan yazma eserler; kâğıt, mürekkep, deri, tekstil, murakka, altın ve boya gibi organik ve inorganik birçok materyali bünyesinde barındırmaları nedeniyle bozulmaya açık olan organik eserlerdir. Üzerinde barındırdığı bu materyallerin hem bulunduğu ortama karşı farklı tepki vermesi hem de bu materyallerin bir arada bulunması birbirlerini etkilemeleri bozulmaların daha karmaşık hale gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle uygun koşullarda korunmaları gerekmektedir. Bu araştırma, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, Ayasofya Koleksiyonu’nun 03380 demirbaş numaralı tam adı Kitâbu’l- ‘ilel ve Ma’rifeti’r-rical (el Câmi’fi’l- ‘ilel ve ma’rifeti’r-ricâl) olan yazma eserde görülen bozulmaların tespiti, analizi ve elde edilen veriler doğrultusunda uygulanması planlanan konservasyon çalışmalarını kapsamaktadır. Etkin ve önleyici koruma araştırmaları sonucunda seçilen yöntemlerle şekillenen konservasyon uygulamaları ve bu uygulamaların verdiği sonuçlar araştırma bütününü oluşturacaktır. Araştırma kapsamında yazma eserin tarihçesi, tanımı ve bölümleri açıklanarak, eserde bozulmaya neden olan etkenler tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında, yapılan analizler, belgeleme formları, konservasyon uygulamaları ve eserin konservasyon öncesi-sonrası durumu yazılı ve görsel olarak açıklanmıştır. Eserin cilt ve metin bölümü konservasyon uygulamaları Türkiye Yazma Eserler Kurumu Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanlığı’nda yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Yazma eserler, Erken dönem yazma eserler, Konservasyon, Süleymaniye kütüphanesi

Abstract
Manuscripts, which is one of our cultural heritage, are organic works that are open to deterioration because they contain many organic and inorganic materials such as paper, ink, leather, textile, murakka, gold and paint. The fact that these materials react differently to the environment in which they are located, and the coexistence of these materials affect each other causes deterioration to become more complex. Therefore, they should be preserved under appropriate conditions. This research covers the determination and analysis of the deterioration seen in the manuscript with the full title Kitâbu'l- 'ilel ve Ma'rifeti'r-rical (al Câmi'fi'l- 'ilel ve ma'rifeti'r-ricâl) of Süleymaniye Manuscript Library, Hagia Sophia Collection, with the inventory number 03380, and the conservation studies planned to be applied in line with the data obtained. Conservation practices shaped by the methods selected as a result of effective and preventive conservation research and the results of these practices will constitute the whole of the research. Within the scope of the research, the history, definition and parts of the manuscript were explained and the factors causing deterioration in the work were determined. Within the scope of the study, the analyses, documentation forms, conservation practices and the state of the work before and after conservation are explained in written and visual form. The conservation practices of the binding and text sections of the manuscript were carried out at the Book Hospital and Archive Directorate of the Türkiye Manuscripts Institution.

Keywords
Manuscripts, Early period manuscripts, Conservation, Süleymaniye library

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri