English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Giyim Alışverişi Oryantasyonları: Adana İlindeki Kadın Tüketiciler Üzerinde Bir Araştırma
(Shopping Orientations for Apparel: A Research on Female Consumers in Adana )

Yazar : Hatice Doğan Südaş   - Serap Çabuk  
Türü :
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 5-2
Sayfa : 205-214


Özet
Kadınlar artan satın alma güçleri sebebiyle şirketler için önemli bir hedef kitle olmaktadır. Bu çalışmanın amacı kadın tüketicilerin alışveriş oryantasyonlarını yaş ve gelir durumlarına göre karşılaştırmaktır. Kalite/marka, fiyat, rekreasyon, kolaylık, sosyal ve moda oryantasyonları çalışmada incelenmiştir. Adana ilinde yaşayan 540 kadın tüketici çalışmaya katılmıştır. Katılımcılar Yu and Zhou (2009) ve Cho and Workman (2013) çalışmalarında yer alan ölçeklerden geliştirilmiş ölçeği cevaplandırmıştır. Ayrıca, demografik sorular ve alışveriş sıklıkları ve tüketimleri ile ilgili sorular katılımcılara sorulmuştur. Yaş ve gelir grupları arasında alışveriş oryantasyonları bakımından anlamlı farklılıklar olduğu görülmektedir. Sonuç ve çıkarımlar giysi pazarlamacıları tarafından farklı alışveriş oryantasyonları arasındaki farklılığın nasıl yorumlanabileceğine ışık tutmaktadır.

Anahtar Kelimeler
Alışveriş, Oryantasyonlar, Kadın tüketiciler, Giyim, Harcamalar.

Abstract
Women are an important target market for companies because of the increased spending power. The purpose of this study is to compare shopping orientations of female consumers for clothing by age and income groups. Shopping orientations included are quality/brand, price, recreational, convenience, social and fashion-consciousness. Participants were 540 female consumers living in Adana. Participants completed the modified version of Yu and Zhou (2009) and Cho and Workman (2013) shopping orientations scale. In addition, demographic questions and some questions in relation to shopping frequency and expenditures were asked to the participants. Significant differences were found among age and income groups in relation to shopping orientations. Discussion and implications address how apparel marketers might interpret the different shopping orientations.

Keywords
Shopping, Orientations, Female consumers, Apparel, Expenditures.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri