English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Mültecilere Verilen İşbaşı Eğitimlerin Girişimcilik Boyutlarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma
(A Research on the Effect of on the Job Training Given to Refugees on the Dimensions of Entrepreneurship )

Yazar : Ömer Dulkadir   - Abdullah Karakaya  
Türü :
Baskı Yılı : 2023
Sayı : 13-4
Sayfa : 718-730


Özet
Bu çalışmanın amacı “Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” ile “Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkezi” iş birliğinde, uluslararası talepler de dikkate alınarak düzenlenen ve mültecilerin kaynak, elektrik ve tasarım-mobilya alanlarındaki mesleki yeterliliklerini artırmayı hedefleyen işbaşı eğitimlerin girişimciliğin boyutları üzerine etkisini ortaya koymaktır. Yüzyıllardır gerçekleşen fakat son yıllarda daha da fazlalaşan göçler tüm dünya için büyük bir sorun haline gelmeye başlamıştır. Yardımlar sürekli ve hayatlarını idame edecek düzeyde olmadığından mülteci ve sığınmacıların da çalışması gerekmektedir. Mülteci ve sığınmacıların bazı iş kollarında çalıştıracak eleman bulamayan ülkeler tarafından kabul edilerek bu açığın kapatılması her iki tarafın da yararına olacaktır. Bu kapsamda uluslararası iş birliği ile oluşan talepler değerlendirilerek toplam 113 Afgan mülteciye kaynak, elektrik ve tasarım-mobilya alanlarında iki dönem halinde üçer aylık eğitim verilmiştir. Çalışmada mülteci ve sığınmacıların aldıkları işbaşı eğitimleri girişimciliğin yatırım, düşünce ve proje boyutları üzerinden incelenmiştir. Eğitime katılan 113 Afgan mültecinin 102’sine uygulanan anket verilerine öncelikle kayıp değer analizi ve normallik testleri uygulamıştır. Normal dağılım gösteren veriler, regresyon analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular, işbaşı eğitim etkinliğinden alınan puanlar arttıkça düşünce ve proje boyutu puanlarının da artacağını, yatırım boyutu içinse anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur. Verilen eğitimlerin girişimcilik düşüncesine ve projelerin hazırlanmasına katkı sağladığı fakat girişimi doğrudan etkileyecek olan müşteri, pazar, örgüt, ürün ve sermaye gibi unsurları içeren yatırım boyutunu etkilemediği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler
Mülteciler, Sığınmacılar, Göç, Girişimcilik, İşbaşı Eğitimleri

Abstract
The aim of this study is to examine the effects of on-the-job training to the dimensions of entrepreneurship which is organized in cooperation with the " Refugees and Asylum Seekers Assistance and Solidarity Association" and " Karabuk University Continuing Education Research and Application Center" aiming to increase the professional competencies of refugees in the fields of welding, electricity and design-furniture by taking international demands into account. Migrations, which have been occurring for centuries but have increased in recent years, have become a major problem for the whole world. Refugees and asylum seekers also need to work, as the aid is not continuous and not at a level that will enable them to survive. It would be to the benefit of both sides, for countries those cannot find employees to employ in some business lines by accepting refugees and asylum seekers to close this lack. In this context, the demands arising from international cooperation were evaluated and a total of 113 Afghan refugees were given three-month training in two periods in the fields of welding, electricity and design-furniture. In the study, on-the-job training of refugees and asylum seekers was examined through the investment, idea and project dimensions of entrepreneurship. Firstly, missing value analysis and normality tests were performed on the survey data applied to 102 of the 113 Afghan refugees who participated in the training. Normally distributed data were analyzed by using the regression analysis method. The findings revealed that as the scores obtained from the on-the-job training activity increase the thought and project dimension score will also increase, and there is no significant relationship for the investment dimension. It has been determined that the training provided contributes to the idea of entrepreneurship and preparing project, but does not affect the investment dimension which includes elements such as customer, market, business idea, organization, product and capital, which will directly affect the entrepreneurship.

Keywords
Refugees, Asylum Seekers, Migration, Entrepreneurship, On the Job Training

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri