English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Osmanlı Duvar Resimlerinde Antik Kent Kalıntılarının Bir Tema Olarak Kullanılması Üzerine
(On the Use of Ancient City Ruins as a Theme in Ottoman Wall Paintings )

Yazar : Tolga Uzun    
Türü :
Baskı Yılı : 2023
Sayı : 13-1
Sayfa : 152-174


Özet
Antik yapıların ve kalıntılarının resim sanatında bir tema olarak kullanılması 19. yüzyılda olağan bir durumdu. Avrupa’da Rönesans düşüncesinin Antik çağa olan ilgisi bilim, felsefe, edebiyat gibi alanların yanı sıra ilgisi bu unsurların resim sanatına yansımasıyla da kendini göstermişti. Fransız ihtilalinin getirdiği milliyetçilik ve ulus devlet modeli toplumların köklerini aramasına ve geçmiş medeniyetlerin izlerini sürmesine neden olmuştu. Mısır’ın Napolyon orduları tarafından işgalinin ardından arkeolojiye olan ilginin artması Avrupalılar için kesintisiz bir şekilde antik dönem ve kentlerinin gündemde kalmasını sağlamıştı. 19. yüzyılın oryantalist sanatçıları antik kent betimlemelerine resimlerinde geniş yer ayırmış, yeni ve etkin bir ifade aracı olan fotoğraf arkeolojik alanların görüntülerinin hızla yayılmasına neden olmuştu. Çalışmada, öncelikle antik kent kalıntılarının batı resminde bir tema olarak geçmişine yer verdikten sonra 19. yüzyılda Osmanlıların konuya olan ilgileri ve Osmanlı duvar resimlerinde antik kent kalıntılarının yansımaları üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler
Osmanlı, Osmanlı Duvar Resimleri, Antik Kalıntı, Oryantalizm, Modernizm

Abstract
The use of ancient buildings and their remains as a theme in painting was commonplace in the 19th century. In Europe, the Renaissance thought's interest in Antiquity, as well as fields such as science, philosophy, and literature, showed itself with the reflection of these elements on the art of painting. The nationalism and nation-state model brought by the French Revolution caused societies to search for their roots and to follow the traces of past civilizations. The increase in interest in archeology after the occupation of Egypt by the Napoleonic armies ensured that the ancient period and its cities remained on the agenda for Europeans uninterruptedly. The orientalist artists of the 19th century gave a large place to the depictions of ancient cities in their paintings, and photography, a new and effective means of expression, caused the images of archaeological sites to spread rapidly. In this study, after firstly addressing the historical significance of ancient city ruins as a theme in western painting, the focus is on the Ottoman Empire's interest in the subject during the 19th century and the reflections of ancient city ruins in Ottoman wall paintings.

Keywords
Ottoman, Osmanlı Duvar Resimleri, Antique Ruins, Orientalism, Modernism

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri