English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Somut Olmayan Kültürel Miras Perspektifinden Gevaş İlçesinin Mutfak Kültürü Üzerine Bir Araştırma
(A Study on the Culinary Culture of Gevaş District from the Perspective of Intangible Cultural Heritage )

Yazar : Dilara Deniz    
Türü :
Baskı Yılı : 2023
Sayı : 13-2
Sayfa : 307-319


Özet
Bu çalışmanın amacı; Van ili Gevaş ilçesinin unutulmaya yüz tutmuş mutfak kültürünün ortaya çıkarılması ve Gevaş yöresel yemeklerinde kullanılan malzemelerin neler olduğunun araştırılmasıdır. Ayrıca Gevaş ilçesinde yöresel yemek yapan işletmelerin menülerinde hangi yöresel yemeklerin müşterilere sunulduğunun belirlenmesi çalışmanın diğer bir amacıdır. Araştırmanın evreni; Gevaş ilçesinde yaşayan 50 ve üstü yaşındaki kadınlar ile ilçede yöresel yemek yapan işletme sahipleridir. Çalışmada veri toplamak için yüz yüze görüşme yapılmıştır. Bu çerçevede 40 kadın 2 işletme sahibi olmak üzere toplam 42 kişiyle görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda Gevaş ilçesinde 19 yemek, 7 çorba, 4 Tatlı ve 1 Meze çeşidi olduğu tespit edilmiş ve söz konusu ürün çeşitlerinde hangi malzemelerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Kadınların Gevaş ilçesine özgü yöresel mutfak ürünlerinden yola çıkarak 2 işletme sahibiyle yapılan görüşmelerde söz konusu yöresel mutfak ürünlerinden sadece 7 tanesini işletmelerinde ürettikleri belirlenmiştir. Bu çalışmanın, birer somut olmayan kültürel miras varlığı olarak değerlendirilebilecek yemek çeşitlerinin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol oynayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler
Yöresel Yemekler, Somut Olmayan Kültürel Miras, Gastronomi Turizmi, Gevaş

Abstract
The aim of this study is to reveal the forgotten culinary culture of Gevaş district of Van province and to investigate the ingredients used in Gevaş regional dishes. In addition, it is another aim of the study to determine which local dishes are offered to customers in the menus of local food establishments in Gevaş district. The universe of the research; Women aged 50 and over living in the Gevaş district and the owners of the businesses that make local food in the district. Face-to-face interviews were conducted to collect data in the study. In this context, a total of 42 interviews were conducted with 40 women and 2 business owners. As a result of the research, it has been determined that there are 19 dishes, 7 soups, 4 desserts and 1 appetizers in Gevaş district and it has been determined which materials are used in the mentioned product types. It was determined that the women produced only 7 of the regional cuisine products in question in the interviews with 2 business owners based on the regional cuisine products specific to the Gevaş district. It is thought that this study will play an important role in transferring food varieties that can be considered as intangible cultural heritage assets to future generations.

Keywords
Local Dishes, Intangible Cultural Heritage, Gastronomy Tourism, Gevaş

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri