English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Tekirdağ Ganos Bölgesi Kırsal Yerleşmelerinde Tarım ve Turizm Temelli Planlama Yaklaşımına Yönelik Strateji Geliştirme
(Developing a Strategy for Agricultural and Tourism Based Planning Approach in Rural Settlements in Tekirdag Ganos Region )

Yazar : Nursima Özer   - Tuğba Kiper - Suat Çabuk  
Türü :
Baskı Yılı : 2023
Sayı : 13-1
Sayfa : 205-229


Özet
Kırsal yerleşimlerin gelişimlerine yönelik yerel-bölgesel-ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok plan-politika geliştirilmiştir. Özellikle de farklı ölçeklerde geliştirilen bu yaklaşımların temelinde çevresel, sosyal ve ekonomik ölçütler çerçevesinde ele alınan tarım ve turizm temalı yaklaşımlar yer almıştır. Ulusal ölçekte, özellikle de Dokuzuncu Kalkınma Planı ile birlikte, “Kırsal Ekonominin Çeşitlendirilmesi”, “Mekâna özgü koşulların doğru çözülmesi” gibi hedefler ön plana çıkmış olup, kırsal yerleşimlere özgü tarım ve turizmin sürdürülebilir gelişimini içeren ilke ve esaslar ilgili plan hedeflerinde yer almıştır. Uluslararası ölçekte de Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, OECD ve Avrupa Birliği gibi kurumların kırsal yerleşimlere özgü politika ve yaklaşımlarında tarım ve turizm gelişimine yönelik hedef ve stratejiler yer almıştır. Tekirdağ İli Ganos Dağları’nın Marmara Denizi’ne bakan kırsal yerleşmeleri (Uçmakdere, Gaziköy, Güzelköy ve Hoşköy) Antik Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar gelişim göstermiştir. Lozan Mübadelesi’nin izlerinin belirgin olduğu bu özellikli kırsal çevrede, zeytincilik, bağcılık, kirazcılık, gibi tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. İpek böcekciliği ve tütüncülük gibi potansiyel faaliyet alanları da bulunmaktadır. Diğer taraftan; Ganos Bölgesi kırsal peyzajı, hareketli topoğrafyası, mikroklimatik iklim yapısı, doğal bitki dokusu, su varlığı, yaşam biçimi, sivil mimari dokusu gibi özellikleri ile önemli bir turizm potansiyeli taşımaktadır. Bu kapsamda çalışmada; Tekirdağ Ganos Bölgesi özelinde, kırsal yerleşimlerin doğal, kültürel ve sosyal yönleri ile farklılık ve çeşitliliklerini dikkate alan tarım ve turizm temelli bir planlama yaklaşımı temelinde çeşitli stratejilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; Tekirdağ Ganos Bölgesi kırsal alanda bulunan doğal ve sosyo-kültürel peyzaj değerlerinden ortaya çıkan potansiyeller, CBS temelli haritalar ile çizelge ve grafiklerle desteklenen veriler doğrultusunda kimlik kartları oluşturulmuş ve kırsal yerleşimlerin gelişimine yönelik stratejiler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler
Kirsal Yerleşim, Ganos Bölgesi, Sürdürülebilirlik, Kirsal Peyzaj Planlama.

Abstract
Many plans and policies have been developed on a local-regional-national and international scale for the development of rural settlements. These strategies, which were created at various stages, are based on agriculture and tourism-themed approaches managed according to environmental, social and economic criteria. On a national scale, especially with the Ninth Development Plan, goals such as "Diversification of the Rural Economy" and "The correct solution of space-specific conditions" have come to the fore, and principles and principles involving the sustainable development of agriculture and tourism specific to rural settlements have been included in the relevant plan goals. At the global level, goals and strategies for the growth of agriculture and tourism are included in the policies and approaches of organizations specific to rural communities such as the World Bank, the United Nations, the OECD and the European Union. The rural settlements of the Ganos Mountains of Tekirdağ province overlooking the Marmara Sea (Uçmakdere, Gaziköy, Güzelköy and Hoşköy) have developed from the Ancient Greek, Roman, Byzantine and Ottoman periods to the present day. Agricultural activities such as olive growing, viticulture and cherry growing are carried out in this characteristic rural environment where the traces of the Lausanne Exchange are evident. There are also potential areas of activity such as silkworm farming and tobacco growing. On the other hand, Ganos Region has an important tourism potential with its rural landscape, mobile topography, microclimatic climate, natural vegetation, water presence, lifestyle, and civil architectural texture. In this study, It is aimed to develop various strategies based on agriculture and tourism-based planning approach that considers the natural, cultural and social aspects, differences and diversity of rural settlements in the Ganos Region of Tekirdağ. For this purpose; In line with the potentials arising from the natural and socio-cultural landscape values in the rural part of Tekirdağ Ganos Region, data supported by GIS-based maps and charts and graphs, identity cards have been created and strategies for the development of rural settlements have been developed.

Keywords
Rural Settlement, Ganos Region, Sustainability, Rural Landscape Planning.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri