English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


İklim Krizi ile Mücadele: Dünyaca Ünlü Sanat Eserlerine Yönelik Saldırılar
Dünya gündeminin önemli konularından biri iklim değişikliğidir. Fosil yakıtların tüketilmesi, ormansızlaşma, sanayi faaliyetleri gibi insan kaynaklı etkenler sera etkisini arttırmakta ve bu durum iklim değişikliğinde hızla bir artış gözlenmesine sebep olmaktadır. İklim değişikliği ile mücadele konusunda politikaların yetersiz görülmesi ve farkındalık yaratmak amacıyla çarpıcı eylemlerle gündeme gelen iklim aktivistleri; trafiği engelleme, sosyal etkinlikleri aksatma ve dünya kültürel mirasını oluşturan ünlü eserlere saldırılar düzenlemektedirler. İklim değişikliğine farkındalık uyandırmak amacıyla; Leonarda Da Vinci, Sandro Botticelli, Pablo Picasso, Van Gogh vb. gibi sanatçıların eserleri iklim aktivistlerinin hedefi olmuştur. Sanat eserlerine gerçekleşen saldırılarda, eserler; üzerindeki cam korucu sayesinde zarar görmemiştir. Ancak asıl amaçları toplumsal fayda gözetmek olan aktivistlerin bu amaçlarından uzaklaştıkları görülmektedir. Ayrıca evrensel değerlere ve dünya mirasına sahip çıkmak, insan haklarına saygılı olmak, barışçıl ve duyarlı bir tutum sergilemek yerine şiddet ve zorbalığı çağrıştıran eylemleri benimsemişlerdir. Kısa süreli dikkat çeken eylemler ana akım medya ve sosyal medyaya konu olmuş ve eylemlerin gerçekleşmesinde sorun görmeyen aktivistler kazanmış olsa da günün sonunda negatif tepkilere yol açarak kamu desteğini toplamak konusundaki başarıdan uzak kalmıştır. İklim değişikliği, günümüz dünyasının en ciddi çevresel sorunlarından biri olarak karşımızda durmaktadır. Bu küresel sorunla mücadele etmek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla birçok iklim aktivisti, geleneksel eylemler yerine sanatın gücünü kullanmayı tercih etmektedir. Bu makalede, iklim aktivistlerinin sanat eserleri aracılığıyla çevre sorunlarına dikkat çekmeleri incelenerek, bireysel ve toplumsal düzeyde değişim ve farkındalık yaratma gücünü nasıl kullandıkları irdelenecektir.

Anahtar Kelimeler
Sanat, Sanat eserleri, İklim değişikliği, İklim krizi, İklim aktivizmi

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri