English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


İnsan-Mekân Etkileşimi Kapsamında Kentsel Meydanların Rolü ve Önemi Üzerine Servqual Tekniği ile Bir Değerlendirme
Kentte yaşayanların sosyal, kültürel gibi birçok amaç doğrultusunda bir araya geldikleri kamusal alanlardan birisi olan kent meydanları aynı zamanda kentsel yaşantı ve yaşam kalitesine de önemli oranda katkı sağlamaktadır. Meydanlar sahip oldukları işlevler ve özellikler sayesinde, kent belleğinde önemli bir temsil gücüne sahiptir. Bu nedenle meydanların temsil gücünü belirleyen fiziksel düzen, çevresel ilişkileri, insanların memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi önemli bir gereklilik haline gelmektedir. Çalışma, puanlandırma sistemi çerçevesinde katılımcıların beklenti ve memnuniyet düzeylerini karşılaştırmaya yönelik olarak, GAP analizi ile kamusal alanlara yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Bu kapsamda, İzmir kentinde tarihsel ve kültürel açıdan önem taşıyan mekân kurgusu temelinde öne çıkan Konak ve Gündoğdu meydanları ele alınmıştır. Kullanıcı beklentileri ve memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi amacıyla, erişilebilirlik, planlama-tasarım ve erişim parametreleri çerçevesinde 26 alt kriterden oluşan bir değerlendirme ölçeği geliştirilmiştir. 967 kullanıcı ile anket uygulaması yapılarak kriterlerin puanlandırma sistemi ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçları, SERVQUAL değerlendirme araçlarından biri olan GAP analizi ile karşılaştırmalı bir şekilde analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında Konak ve Gündoğdu meydanlarının insanların beklenti düzeylerinin az olmasına rağmen yüksek performans düzeyine sahip olduğu tespit edilmiştir. Memnuniyet düzeylerinde ise her iki meydan da birbirine yakın bir puan alsa da Konak Meydanı’nın daha ön planda olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler
GAP analizi, kentsel kimlik, kentsel bileşen, kullanıcı beklentisi, kullanıcı memnuniyeti

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri