English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


UNESCO Dünya Miras Listesinde Türkiye: Instagram Fotoğrafları Üzerine Bir Karma Yöntem Araştırması
Bu araştırmanın amacı UNESCO Dünya Miras Listesindeki Hattuşaş, Çatalhöyük ve Xanthos-Letoon miras alanlarını ziyaret eden kişilerin, Instagram aracılığıyla paylaştıkları fotoğrafları sistematik bir şekilde analiz etmektir. Araştırmanın amacına uygun hipotezler ve araştırma soruları oluşturulmuştur. Araştırma sorularının cevapları kapsamında kültürel miras alanlarını ziyaret eden kişilerin Instagram aracılığıyla en çok tarihi/kültürel çekicilikler temasında fotoğraflar paylaştıkları saptanmıştır ve en fazla #turkey hashtagini kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kültürel miras alanlarını ziyaret eden kişilerin Hattuşaş miras alanı ile ilgili en fazla nisan, Çatalhöyük miras alanı ile ilgili en fazla ekim, Letoon miras alanı ile ilgili en fazla eylül ve Xanthos miras alanı ile ilgili en fazla mayıs ayında fotoğraf paylaştıkları görülmüştür. Paylaşılan fotoğrafların temasının, fotoğrafların aldığı beğeni sayısı üzerinde anlamlı farklılık yarattığı fakat yorum sayısı üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı yapılan Tek Yönlü Varyans Analizi ile saptanmıştır. Tek Yönlü Varyans Analizi sonucunda hangi temaların ve türlerin anlamlı farklılık yarattığını belirleyebilmek için Post-Hoc testlerinden Tamhane’s T2 testi kullanılmıştır. Paylaşılan fotoğrafların kullanıcı hesaplarının, fotoğrafların aldığı beğeni sayısı üzerinde anlamlı bir farklılık yarattığı ve yorum sayısı üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı yapılan Bağımsız Örneklem T-testi ile ortaya konmuştur. Paylaşılan fotoğrafların aldığı beğeni sayısı ile yorum sayısı arasında bir ilişki olduğu görülmüştür. Paylaşılan fotoğrafın çekildiği yerin fotoğrafın aldığı beğeni sayısı ile arasında anlamlı bir farklılık olduğu ve yorum sayısı ile arasında anlamlı bir farklılık olmadığı yapılan Bağımsız Örneklem T-testi ile tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler
UNESCO, Instagram, Sosyal Medya, Hattuşaş, Çatalhöyük, Xanthos-Letoon

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri