English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


Sürdürülebilir Gastronomi Açısından Dikey Tarımın Önemi
Günümüz dünyasının giderek çoğalan nüfusu karşısında tarım arazilerinin yok olması, iklim değişikliği nedeni ile ürün çeşitliliğinin azalması, gıda güvenliliğinin tehlikeye girmesi, beraberinde gelen yoksulluk, canlı yaşamının devamlılığı açısından tarımın sürdürülebilirliği büyük önem arz etmektedir. Tarımsal faaliyetlere yeni üretim biçimleriyle farklı bir açı kazandıran dikey tarım, tarımın sürdürülebilirliği ve tarımsal üretimi kırsal alandan kentsel alana taşımayı hedefleyen yeni bir anlayış olarak karşımıza çıkmaktadır. Dikey tarım ile üretilen ürünlerin gastronomide lezzetlerinin artırılarak tüketilmesi sürekli gelişen gastronomi açısından önemli bir hedef olmaktadır. Bu çalışmayla dikey tarım faaliyetlerinin tarım alanındaki yerinin ve öneminin incelenmesi, gıda üretimi ve sürdürülebilirliği açısından ele alınması ve popülaritesi artan gastronomi için üretilen dikey tarım ürünlerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yapılan araştırmalarda, artan nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla gıda üretiminin artırılması, gıda güvenliğinin sağlanması, iklim değişikliği ile yok olan verimli toprakların kaybolması, gıda kayıplarının önlenmesi açısından köyden kentlere taşınan tarımın gelişerek gelecek nesillere taşınmasının büyük önem sağlayacağı düşünülmektedir, fikri ortaya çıkmaktadır.

Anahtar Kelimeler
Dikey Tarım, Gastronomi, Sürdürülebilir Gastronomi, Sürdürülebilirlik, Tarım

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri