English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


Karadeniz Ereğli’nin Engelsiz Şehir ve Erişilebilir Turizm Bağlamında Değerlendirilmesi
gerçektir. Engellilerin temel hak ve özgürlüklerinden faydalanabilmeleri çevresel, fiziksel, fonksiyonel ve yasal bazı düzenlemelerden geçmektedir. Bu araştırmanın amacı; Karadeniz Ereğli’yi engelsiz şehir ve erişilebilir turizm bağlamında incelemek, engellilere yönelik eksiklikleri, ihlalleri ortaya koyarak engellilerin durumuna dikkat çekmek ve engellilere yönelik farkındalık oluşturmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup görüşme ve gözlem teknikleri bir arada kullanılmıştır. Araştırma verileri 01.07.2023-30.09.2023 tarihleri arasında 21 katılımcıyla yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre Karadeniz Ereğli’de engelli bireylere yönelik bazı düzenlemelerin olduğu ancak bunların yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. Engelli bireylerin toplu taşıma araçlarında, cadde sokak, kaldırım, üst geçit, otopark, konaklama işletmeleri, yeme içme işletmeleri, sahil, plaj, turistik mekânlar ve rekreasyonel alanlarda fiziksel, çevresel ve fonksiyonel engellerle karşılaştıkları tespit edilmiştir. Diğer taraftan engellilere yönelik toplumsal duyarlılık ve bilincin de yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. İlçedeki fiziksel, çevresel, fonksiyonel ve sosyal engellerin giderilmesi durumunda erişilebilirliğin artacağı, engelli bireylerin sosyal hayatta daha aktif olarak katılabilecekleri öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler
Engellilik, Erişilebilirlik, Toplumsal Bilinç, Karadeniz Ereğli

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Haziran 2024 Sayısı

    Dergimizin Haziran 2024 Sayısı (Cilt: 14, Sayı:2) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri