Türkçe

Quick access


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.




Festivallerin Yerel Halk Üzerindeki Sosyo-Kültürel Etkileri: Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Örneği
(Socio-Cultural Effects of Festivals on Local People: The Case of the International Golden Saffron Documentary Film Festival )

Author : Y. Sinan Zavalsız   - Yasemin Ebru Öztürk  
Type : Copyright
Printing Year : 2020
Number : 10-2
Page : 456-474


Özet
Festivallerin yerel halk üzerinde pek çok sosyal etkisi bulunmaktadır. Festivaller, olağan yaşam kalitesini etkilediği gibi yaşam biçimini, değerleri, sosyal etkileşimleri ve kimlikleri de etkileyebilmektedir. Bu araştırma, kültür turizminin önemli destinasyonlarından biri olan Safranbolu’da, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin yerel halk üzerindeki sosyo-kültürel etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra araştırmada festivalin turizme, Safranbolu’nun gelişimine ve tanınırlığına katkısı, yaşam tarzı, gelenek ve değerlere olan etkisi gibi konular da incelenecektir. Araştırmaya farklı cinsiyet ve meslek grubuna mensup 25 kişi katılmıştır. Katılımcılar kolayda örnekleme yöntemi ile festival alanından seçilmiştir. Nitel bir araştırma deseninin benimsendiği çalışmada veri toplamak için yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan 14 erkek ve 11 kadın katılımcı ile yüz yüze mülakat gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu esnaf olup 5’i festival görevlisi, 4’ü öğrenci, 2’si Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çalışanı, geri kalanı ise farklı kategorilerden katılımcılardır. Araştırma, Festivalin genel olarak yerel halk üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Ancak katılımcılar, festivalin konserlerden öteye geçemediğini belirtmişlerdir.

Anahtar Kelimeler
Altın Safran Belgesel Film Festivali, Festivaller, Turizm, Sosyo-kültürel Etki, Safranbolu.

Abstract
Festivals have many social effects on local people. Festivals can affect lifestyle, values, social interactions and identities, as well as the quality of life of the local people. This research aims to determine the socio-cultural effects of the International Golden Saffron Documentary Film Festival on local people, which was held every year, in Safranbolu, one of the most important cultural tourism destinations. In addition, issues such as the festival's contribution to tourism, the development and recognition of Safranbolu, its impact on lifestyle, traditions and values will be discussed. 25 people from different gender and occupational groups participated in the study. Participants were selected from the festival area using convenient sampling method. In the study, in which a qualitative research pattern was adopted, a semi-structured interview form was used to collect data. Face to face interviews were conducted with 14 male and 11 female participants in the study. The majority of the participants are tradesmen, 5 of them are festival officials, 4 of them are students, 2 of them are employees of the Directorate of Culture and Social Affairs, and the rest are participants from different categories. The research shows that the Festival does not have a negative effect on the local people. However, the participants stated that the festival could not go beyond the concerts.

Keywords
The Golden Saffron Documentary Film Festival, Festivals, Tourism, Socio-cultural Impact, Safranbolu.

Advanced Search


Announcements

Formerly Karabuk University
Journal of Institute of Social Sciences between 2013-2020
(ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841))

Adress :Journal of Humanities and Tourism Research
Phone :0370 418 86 00 Fax :0 370 418 83 33
Email :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri