Türkçe

Quick access


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.




Türkiye’de Turizm ve Gastronomi Alanında Menü ile İlgili Araştırmaların Bibliyometrik Analizi
(Bibliometric Analysis of Research on Menu in Tourism and Gastronomy in Turkey )

Author : Duran Cankül   - Mert Ünal  
Type : Copyright
Printing Year : 2021
Number : 11-3
Page : 569-576


Özet
Bu çalışmada Türkiye’de turizm ve gastronomi alanında menü konusu ile ilgili gerçekleştirilen araştırmaların bibliyometrik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Menü konusu ile ilgili yapılan araştırmaların bir araya getirilmesi, okuyucuda yeni fikirleri oluşturması, bakış açılarının geliştirmesi, eksiklikleri ortaya koyması ve okuyucuya ışık tutması açısından önem arz etmektedir. Bu doğrultuda çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın kapsamını menü ile ilgili yazılan makale, tez, bildiri ve kitap oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında menü konusu ile ilgili ilk yayının yapıldığı tarihten 2020 yılı sonuna kadar yapılan tüm araştırmalar incelenmiştir. İncelemeler Ekim 2020 ile Ocak 2021 tarihleri arasında YÖK Akademik veri tabanı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında ulaşılan çalışmalar araştırma türüne göre çeşitli parametreler açısından bibliyometrik analize tabi tutulmuştur. Elde edilen analiz sonuçlarına göre ilk çalışma otuz yıl önce gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 2015 yılına kadar yapılan çalışmaların çok yetersiz olduğu bu yıldan itibaren ise yapılan çalışmalarda önemli bir artışın olduğu görülmektedir. Diğer taraftan sonuçlar en fazla çalışma yapılan araştırma türünün bildiri ve makale olduğunu ve çalışmalarda konu olarak çoğunlukla menü planlama üzerine odaklanıldığını menü fiyatlama, menü analizi, menü tasarımı, menü maliyeti konularında ise çok sınırlı çalışmaların yapıldığını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler
Turizm, Gastronomi, Menü, Bibliyometrik Analiz

Abstract
In this research, it is aimed to carry out a bibliometric analysis of studies on the subject menus in tourism and gastronomy in Turkey. It is important to bring together research on the subject of the menu to create new ideas for the reader, to develop perspectives, to reveal deficiencies, and to shed light on the reader. Accordingly, the document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used in the research. The scope of the research consists of articles, thesis, papers, and books written about menus. Within the scope of the research, all studies on the subject of menus from the date of the first publication to the end of 2020 were examined. The examinations were carried out between October 2020 and January 2021 using the YÖK Academic database. The studies obtained within the scope of the research were subjected to bibliometric analysis in terms of various parameters according to the type of research. According to the analysis, the first study was carried out thirty years ago. In addition, it is seen that the studies carried out until 2015 were very insufficient, and there has been a significant increase in the studies conducted since this year. On the other hand, the results show that the most studied type of research is papers and articles and that the studies mostly focus on menu planning. Very few studies have been done on menu pricing, menu analysis, menu design, and menu cost.

Keywords
Tourism, Gastronomy, Menu, Bibliometric Analysis

Advanced Search


Announcements

Formerly Karabuk University
Journal of Institute of Social Sciences between 2013-2020
(ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841))

Adress :Journal of Humanities and Tourism Research
Phone :0370 418 86 00 Fax :0 370 418 83 33
Email :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri