English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

İngiliz Dili Eğitimi Alanının Kilit İsimleri
(An Overview of the Key Figures in ELT )

Yazar : İsmail Yaman    
Türü :
Baskı Yılı : 2019
Sayı : 9-2
Sayfa : 752-771


Özet
Bu çalışma, İngiliz Dili Eğitimi alanındaki bazı önemli isimlere ve bunların alana yaptıkları temel katkılara kısa bir genel bakış sunmayı amaçlamaktadır. Söz konusu alan dilbilim ve psikoloji ile yakından bağlantılı olduğu için bu çalışmada yer verilen isimlerin çoğu, 1800'lerin sonlarından itibaren çeşitli zaman dilimlerinde önemli roller üstlenmiş psikologlar veya dilbilimcilerdir. Aslında, İngiliz Dili Eğitimi alanının ulaşmış olduğu mevcut aşama, yüzyıllar boyunca süregelen bir bilgi ve tecrübe birikimidir ve öne çıkan bazı isimler bu uzun süreçte dikkate değer katkılar sağlamıştır. Bazıları, alanın belirli bir yönüyle ilgili çığır açan kuramlar ortaya koyarken, bazıları da alanla ilgili faaliyet gösteren binlerce araştırmacı ve uygulayıcı tarafından kullanılan rehber niteliğinde önemli akademik eserler üretmiştir. Alanın farklı boyutları üzerine yazılmış ve burada ele alınan kilit isimler ve onların sağlamış olduğu katkılar hakkında dağınık bilgiler kapsayan birçok çalışma olsa da, bu önemli insanlar hakkında derli toplu bir bilgi kaynağı teşkil eden bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma, mevcut alanyazındaki bu boşluğu doldurmayı ve bu konuda bilgi edinmek isteyenler için isabetli bir kaynak teşkil etmeyi amaçlamıştır.

Anahtar Kelimeler
İngiliz dili eğitimi, alan, dilbilim, psikoloji, katkı

Abstract
This study aims to give a brief overview of some prominent figures in the field of English Language Teaching (ELT) and their main contributions to the field. Since the field is closely interlinked with linguistics and psychology, most of the major contributors covered in the study are psychologists or linguists from various time frames as of the late 1800s. Actually, the current stage attained in the field is the accumulation of knowledge and experiences throughout centuries; and some outstanding figures have made really remarkable contributions in this long process. While some of them produced ground-breaking theories concerning a specific aspect of the field, some others produced guiding academic resources that has been employed by thousands of ELT researchers and practitioners. Although there are many studies which focus on different aspects of ELT and cover dispersed information about the outstanding figures covered here and their contributions, there is not one which provides a compact pile of information on these significant contributors. It has been intended to fill this gap in the existing literature and constitute a to-the-point address about the fathers and mothers of ELT for the researchers, practitioners, and the interested layman.

Keywords
English language teaching, linguistics, psychology, contribution

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri