English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

İktidar İlişkilerine İndirgenmiş Babalık İmajı ve Postyapısalcı Otorite Analizinin Çelişkileri
(The Image of Fatherhood Reduced Power Relations and Contradictions of Poststructuralist Analysis of the Authority )

Yazar : Ömer Say    
Türü :
Baskı Yılı : 2015
Sayı : 5-2
Sayfa : 139-151


Özet
İnsanlık tarihi boyunca toplumların büyük çoğunluğunda aile içindeki otorite, babanın merkezi konumu etrafında şekillenmiştir. Bu otorite, kültürel ve yapısal farklılıklara göre çeşitli toplumlarda değişik görünümler ortaya koymuştur. Öte yandan geleneksel toplumlardaki iktidar ilişkileri ile aile içindeki yapı arasında kimi zaman benzerliklere rastlanmıştır. Tarihsel süreçte Roma İmparatorluğu Batı tipi iktidar ilişkileri ve babalık otoritesi için önem arz eder. Yeni Çağ’dan itibaren kapitalizme özgü yapı, babanın otoritesi de dâhil olmak üzere tüm otoriteleri kendinde toplamıştır. Bu aynı zamanda her alanda merkezileşme olarak da adlandırılmaktadır. Ancak 20. yüzyılla birlikte gittikçe artan oranda iktidara ilişkin yapı, yapısalcılar ve postyapısalcılar tarafından eleştirilmiştir. Özellikle postyapısalcı eleştiriler ve öne sürdükleri savlar günümüzde dikkat çekmektedir.

Anahtar Kelimeler
İktidar İlişkileri, Babalık Otoritesi, Postyapısalcılık.

Abstract
Authority of political power and dominance of father in families differ greatly through the human history in all societies. In western societies Rome civilization onwards the link between power relations and dominance of father has been important. At the beginning of new age a new kind of structure has been started in power relations and dominance of father under the control of capitalist system. This new kind of system started to aggregate all kind of authorities and powers in its system. It is also called centralization. But during the 20th century both centralized power and dominance of father were started to be criticized. The fact that there is a concept of authority at the center of criticism. Among all the criticisms, especially opinion of poststructuralist thinkers are taken into consideration in our time.

Keywords
Power Relations, Fatherhood, Poststructuralism.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri