English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Kayseri Raşit Efendi Yazma Eser Kütüphanesi’nde Korunan 18. Yüzyıla Ait Beş Adet Yazma Eserin Tezyini Açıdan İncelenmesi
(Analyzing Five 18th Century Manuscripts Being Preserved in Kayseri Raşit Efendi Manuscript Library in Terms of Decoration )

Yazar : Bedriye Özbek   - Muhammet Bilgen  
Türü :
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 12-4
Sayfa : 692-710


Özet
Müze, kütüphane, arşiv ve özel koleksiyonlarda muhafaza edilen yazma eser bakımından Türkiye oldukça zengindir. Kütüphanelerimizde korunan yazma eserlerimizin önemli bir miktarı bilgisayar ortamına aktarılmıştır ve bu aktarım devam etmektedir. Böylelikle bütün yazma eserlerin araştırmacıların hizmetine sunulması hedeflenmektedir. Kayseri Raşit Efendi Yazma Eser Kütüphanesi’nde korunan 18. yüzyıla ait beş adet el yazması eserin cilt ve tezhipleri bu araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Ağırlıklı olarak klasik üslupta çalışılmış olan bu beş adet eserin 18. yüzyıl dönem özelliklerini yansıttığı görülmektedir. Eserlerin cilt süslemeleri ve tezhipleri dönem, üslup, motif, renk, kompozisyon işçilik ve desen tasarımı açısından incelenmiştir. Desen tasarımlarının ve motif özelliklerinin daha net anlaşılabilmesi ve kompozisyon özelliklerinin detaylı olarak kayıt altına alınabilmesi amacı ile analiz çizimleri yapılmıştır. 18. yüzyıla ait beş adet el yazması eserin cilt süslemelerinin ve tezhiplerinin çizimlerle desteklenerek detaylı bir şekilde ele alınıp incelendiği (analiz edildiği) bu çalışma, Türk sanatları alanında çalışan sanatçı ve araştırmacılara kaynak olacaktır. Ayrıca zamanın yıkıcı etkisine yenik düşme riski ile karşı karşıya olan el yazması eserlerimizin detaylı olarak kaydedilip gelecek nesillere doğru aktarımı sağlanmış olacaktır.

Anahtar Kelimeler
Cilt, Yazma Eser, 18. Yüzyıl, Raşit Efendi Kütüphanesi

Abstract
Turkey is a substantial country in terms of museums, libraries, archives and manuscripts being preserved in private collections. A good part of the manuscripts being preserved in libraries had already been transferred into digital media and this process is still in progress. Thus, researchers are intended to provide the entire manuscripts on their service. Skins and illuminations of five 18th century manuscripts being preserved in Kayseri Raşit Efendi Manuscript Library are the subject of this research. These five works that had been predominantly performed belonging to classic style are come out to reflect 18th century period characteristics. Skins and illuminations of the works are analyzed in terms of style, period, labor, pattern, color, composition and design. In order to understand the characteristics of design and patterns clearly in addition to record the characteristics of compositions in detail, analytical drawings are performed. Since the skin ornaments and illuminations of five 18th century manuscripts are analyzed in detail by instantiating with drawings, this study will become a source for the researchers and artists who works in the field of Turkish Arts. Besides, the manuscripts which are encountered the risk of being defeated by the destructive effect of time will be recorded in detail and handed down the next generations.

Keywords
Binding, Manuscript, 18th century, Kayseri Raşit Efendi Libray

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri