English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

UNESCO Dünya Miras Listesinde Türkiye: Instagram Fotoğrafları Üzerine Bir Karma Yöntem Araştırması
(Turkey in UNESCO World Heritage List: A Mixed Method Research on Instagram Photos )

Yazar : Kader Gülsever   - Mutlu Kaya  
Türü :
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 12-3
Sayfa : 486-508


Özet
Bu araştırmanın amacı UNESCO Dünya Miras Listesindeki Hattuşaş, Çatalhöyük ve Xanthos-Letoon miras alanlarını ziyaret eden kişilerin, Instagram aracılığıyla paylaştıkları fotoğrafları sistematik bir şekilde analiz etmektir. Araştırmanın amacına uygun hipotezler ve araştırma soruları oluşturulmuştur. Araştırma sorularının cevapları kapsamında kültürel miras alanlarını ziyaret eden kişilerin Instagram aracılığıyla en çok tarihi/kültürel çekicilikler temasında fotoğraflar paylaştıkları saptanmıştır ve en fazla #turkey hashtagini kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kültürel miras alanlarını ziyaret eden kişilerin Hattuşaş miras alanı ile ilgili en fazla nisan, Çatalhöyük miras alanı ile ilgili en fazla ekim, Letoon miras alanı ile ilgili en fazla eylül ve Xanthos miras alanı ile ilgili en fazla mayıs ayında fotoğraf paylaştıkları görülmüştür. Paylaşılan fotoğrafların temasının, fotoğrafların aldığı beğeni sayısı üzerinde anlamlı farklılık yarattığı fakat yorum sayısı üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı yapılan Tek Yönlü Varyans Analizi ile saptanmıştır. Tek Yönlü Varyans Analizi sonucunda hangi temaların ve türlerin anlamlı farklılık yarattığını belirleyebilmek için Post-Hoc testlerinden Tamhane’s T2 testi kullanılmıştır. Paylaşılan fotoğrafların kullanıcı hesaplarının, fotoğrafların aldığı beğeni sayısı üzerinde anlamlı bir farklılık yarattığı ve yorum sayısı üzerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı yapılan Bağımsız Örneklem T-testi ile ortaya konmuştur. Paylaşılan fotoğrafların aldığı beğeni sayısı ile yorum sayısı arasında bir ilişki olduğu görülmüştür. Paylaşılan fotoğrafın çekildiği yerin fotoğrafın aldığı beğeni sayısı ile arasında anlamlı bir farklılık olduğu ve yorum sayısı ile arasında anlamlı bir farklılık olmadığı yapılan Bağımsız Örneklem T-testi ile tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler
UNESCO, Instagram, Sosyal Medya, Hattuşaş, Çatalhöyük, Xanthos-Letoon

Abstract
The aim of this research is to systematically analyze the photos shared via Instagram by people who visit the Hattusa, Çatalhöyük and Xanthos-Letoon heritage sites on the UNESCO World Heritage List. Hypotheses and research questions suitable for the purpose of the research were formed. Within the scope of the answers to the research questions, it was determined that the people who visited the cultural heritage sites mostly shared photos on the theme of historical/cultural attractions via Instagram, and it was concluded that they used the hashtag #turkey the most. In addition, it has been observed that people who visit cultural heritage sites share the most photos in April about the Hattusa heritage site, the most in October about the Çatalhöyük heritage site, the most in September about the Letoon heritage site, and the most in May about the Xanthos heritage site. It was determined by the One-Way Analysis of Variance that the theme of the shared photos made a significant difference on the number of likes the photos received, but did not make a significant difference on the number of comments. Tamhane's T2 test, one of the Post-Hoc tests, was used to determine which themes and genres made a significant difference as a result of One-Way Analysis of Variance. It has been revealed by the Independent Sample T-test that the user accounts of the shared photos make a significant difference on the number of likes the photos receive and do not make a significant difference on the number of comments. It has been observed that there is a relationship between the number of likes received by the shared photos and the number of comments. It has been determined by the Independent Sample T-test that there is a significant difference between the place where the shared photo was taken and the number of likes the photo received, and there is no significant difference between the number of comments and the number of comments.

Keywords
UNESCO, Instagram, Social Media, Hattusas, Catalhoyuk, Xanthos-Letoon

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri