English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Örgütlerde İzleyici Etkisi ve İşyeri Zorbalığı Arasındaki İlişki ve Olumsuz Sonuçlarının Üstesinden Gelmenin Yolları
(The Connection between the Bystander Effect and Workplace Bullying in Organizations and the Ways to Overcome its Major Negative Outcomes )

Yazar : Can Biçer    
Türü :
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 12-1
Sayfa : 204-217


Özet
Bu çalışma izleyici davranışı ve işyeri zorbalığı kapsamında, izleyici kararlarını, hareketlerini ve sonuçlarını irdelemeye ve izleyici etkisinin işyeri zorbalığı arasındaki bağlantının sonuçlarını açıklamaya odaklanmaktadır. Sosyal psikolojide izleyici etkisi denilen bir olgu vardır ve bu da özellikle olay anında orada bulunan ve olanları izleyen bireylerin yardımcı olmaya istekli olmamalarıyla ilgilidir. Sorun ise işyeri zorbalığını izleyen ama müdahale etmede yetersiz olan, sıklıkla görmezden gelen ve hatta bazen zorbalığı yapanın yanında olan diğer çalışan davranışlarını açıklamaktır. Zorbalığa şahit olan izleyicilerin araya girip huzuru sağlayacağı varsayılsa da, izleyicilerin zorbalığın devam etmesine yönelik davranış sergiledikleri ve hatta mevcut durumu daha da kötüleştirdikleri önceki çalışmalarda vurgulanmıştır. Bu yüzden örgütlerde izleyiciler, kurbanlar ve zorbalığı yapanlar arasında üçlü bir ilişki olduğu söylenebilir. Özetle, bu araştırmanın amacı, örgütlerde işyeri zorbası ve izleyiciler arasındaki ilişkiye odaklanarak, zorbalığa karşı harekete geçmektense çalışanların niçin sessiz kalarak görmezden ve duymazdan geldiklerinin nedenlerini ve sonuçlarını ortaya koymaktır. Daha sonra, sonuç bölümünde, örgütlerde işyeri zorbalığının ve buna olan izleyici etkisinin olumsuz etkilerini azaltmak için önerilerde bulunulacaktır.

Anahtar Kelimeler
İşyeri Zorbalığı, İzleyici Etkisi, Sorumluluğun Dağılması

Abstract
This study focuses on to outline the bystander behavior and its effects including bystander decisions, actions and outcomes within the concept of workplace bullying and to describe the correlation between them and its main outcomes in organizations. There is a phenomenon called the bystander effect in social psychology and it is mainly deal with the individuals who are less likely to offer help to a victim when another individual is present and watching the scene. The question is to explain the behavior of employees who watch workplace bullying but fail to intervene, often don’t ignore, or even sometimes join the perpetrator. It can be assumed that bystanders witnessing bullying will restore justice; it has been underlined in previous studies that they might also behave in ways that continue or worsen its progression. So, it can be argued that there is a threesome influence between bystanders, victims, and the perpetrator of the bullying in the organizations. In sum, the goal of this conceptual study is to focus on the connection with the workplace bullying and the bystander effect in organizations and to outline the reasons of the employees who choose to be remaining silent and pretend not to see or hear and prefer not to do anything instead of acting against bullying. Then, in conclusion section, the recommendations will be made to decrease the negative consequences of the workplace bullying and bystander effects in organizations.

Keywords
Workplace Bullying, Bystander Effect, Diffusion of Responsibility

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri