Türklerde Ölüm ve Yemek Ritüelleri
(Death and Food Rituals in Turks
)
Yazar
|
:
Fahri Dağı
- Oya Minez
|
|
Türü |
:
|
Baskı Yılı |
:
2022
|
Sayı |
:
12-3
|
Sayfa |
:
669-677
|
Özet
Ölüm, tüm toplumlar tarafından doğduğu andan itibaren kabul edilen önemli olgulardan birisidir. Bireyin ölüm anından başlayıp ölüm sonrasına devam eden bu olgu, insan yaşamının kaçınılmaz gerçekliğini de gözler önüne sermektedir. Ölüm olgusu varolan bütün toplumlarda aynı tepkisel izler bırakmıştır, ölen kişinin kaybıyla oluşan boşluk ve ölümden sonraki hayatla ilgili bilinmezlik toplumlarda korku ve kaygı hissine sebebiyet vermiştir. Bu bilinmezlik unsuru toplumların farklı pratiklere yönelmesini sağlamıştır. Bu bağlamda ölüm, insanlık tarihi boyunca toplumları belli bir kültür olgusuna itmiş; mitler, dinsel pratikler, ritüellerin oluşmasına vesile olmuştur. İlk insandan günümüze kadar önceleri fiziksel bir ihtiyaç olan yemek yeme eylemi ölüm, düğün, festivaller gibi etkinliklerin içine de girmiş toplumları bir arada olmaya ve ortak değerlerle hareket etme isteğine katkı sağlamıştır.
Anahtar Kelimeler
Ölüm, Rit, Ritüel, Türklerde Ölüm
Abstract
Death is one of the important phenomena accepted by all societies from the moment they were born. This phenomenon, which starts from the death of the individual and continues after death, is an inevitable reality of human life. The phenomenon of death has left the same reactive traces in all societies, the loss of the deceased and the uncertainty about the life after death have caused the feeling of fear and anxiety in societies. This obscurity has led societies to different practices. In this context, death has pushed societies to a certain cultural phenomenon throughout human history; myths, religious practices and rituals. Eating, which was a physical need from the first human to the present, has been included in events such as death, weddings and festivals, and has contributed to societies to be together and to act with common values.
Keywords
Death, Rit, Ritual, Death in Turkish