English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

2026 Kış Olimpiyat Oyunları Ev Sahipliği Aday Şehirlerinin Karşılaştırmalı Analizi ve Erzurum İçin Öneriler
(Comparative Analysis of Candidate Cities to Host 2026 Winter Olympic Games and Suggestions for Erzurum )

Yazar : Tuna Batuhan    
Türü :
Baskı Yılı : 2022
Sayı : 12-1
Sayfa : 78-92


Özet
Olimpiyat Oyunları ev sahibi şehirler için sportif bir etkinliğin çok ötesinde anlamlar taşımaktadır. Aday şehir, bölge ve ülke için ekonomik, sosyal ve çevresel bir fırsat olarak görülen Olimpiyatlar uzun vadede kentsel gelişime etki etme potansiyeline de sahiptir. Bu çalışmada 2026 Kış Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği için diyalog aşamasında yer almış olan Calgary (Kanada), Erzurum (Türkiye), Milano-Cortina d’Ampezzo (İtalya) ve Stockholm-Are (İsveç) şehirleri IOC’nin resmi raporları dikkate alınarak karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda elde edilen bulgular dikkate alınarak Erzurum’un benzer büyük organizasyonlara ev sahipliği ile ilgili gelecek stratejisinin nasıl şekillenmesi gerektiği ile ilgili öneriler ortaya koyulmuştur. Bu kapsamda öncelikle IOC’nin önerileri dikkate alınarak Erzurum’un adaylığında en büyük eksiklikler olarak görülen konaklama, ulaşım ve tesisleşmede eksiklikler giderilmeli ve uluslararası standartlara uygun şekilde yatırımlar yapılmalıdır. Stratejik planlama olarak tanımlanabilecek yeni bir süreçle tüm yatırım kararlarının Erzurum’un uzun vadede gelişim stratejisi ve vizyonu ile uyumlu hale getirilmesi sağlanmalıdır. Tüm bu eksiklerin tamamlanabilmesi için zamana ihtiyaç olduğu unutulmamalı ve süreç sabır ve kararlılıkla yönetilmelidir. Yakın vadede Erzurum’un Olimpiyatlar dışındaki organizasyonlara yönelmesi daha doğru bir stratejidir. Bu stratejiyle şehir gerekli organizasyon ve planlama tecrübesini kazanarak orta ve uzun vadede daha büyük organizasyonlara ev sahipliği yapma şansını arttırmış olacaktır.

Anahtar Kelimeler
2026 Kış Olimpiyat Oyunları, 2020 Olimpiyat Gündemi, Yeni Norm, Erzurum

Abstract
The Olympic Games have meanings far beyond a sporting event for the host cities. The Olympics, which are seen as an economic, social and environmental opportunity for the candidate city, region and country, also have the potential to affect urban development in the long run. In this study, the cities of Calgary (Canada), Erzurum (Turkey), Milan-Cortina d'Ampezzo (Italy) and Stockholm-Are (Sweden), which took part in the dialogue phase to host the 2026 Winter Olympic Games, were comparatively analyzed by taking into account the official reports of the IOC. Considering the findings obtained as a result of this analysis, suggestions were made about how the future strategy of Erzurum hosting similar large organizations should be shaped. In this context, first of all, taking into account the suggestions of the IOC, the deficiencies in accommodation, transportation and facilities, which are seen as the biggest deficiencies in Erzurum's candidacy, should be eliminated and investments should be made in accordance with international standards. With a new process that can be defined as strategic planning, it should be ensured that all investment decisions are aligned with Erzurum's long-term development strategy and vision. It should not be forgotten that time is needed to complete all these deficiencies and the process should be managed with patience and determination. In the short run, it is a more correct strategy for Erzurum to turn to organizations other than the Olympics. With this strategy, the city will gain the necessary organization and planning experience and increase its chance to host larger organizations in the medium and long term.

Keywords
2026 Winter Olympic Games, 2020 Olympic Agenda, New Norm, Erzurum

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri