English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Tekstil Restorasyonunda Kullanılan Sağlamlaştırma Yöntemleri ve Esere Etkisi
(Consolidation Methods Used in Textile Restoratıon and Their Effect on the Object )

Yazar : Hatice Tozun    
Türü :
Baskı Yılı : 2024
Sayı : 14-2
Sayfa : 279-287


Özet
Müze eserlerinin korunması, önleyici koruma veya aktif koruma yöntemlerin ya da her ikisini de içeren farklı uygulamaları kapsamaktadır. Doğru karar verilmez ise her iki uygulama da uzun vadede müze eserlerinin bozulmasını hızlandırmada rol oynayabilir. Pasif koruma yani doğal haliyle bırakmak, eserde daha sonra hasara veya parçalanmaya neden olabileceği gibi eserin yapısal olarak uzun süre korunmasına yardımcı olacak müdahaleci koruma yöntemlerinin kullanılması da eserin mekanik ve fiziksel özelliklerinde bazı değişikliklere yol açabilir. Bir tekstil eserin konservasyon süreçlerini değerlendirirken, uygulanacak işlemlerin olası etkilerinin yanı sıra, uzun vadeli etkilerini ve oluşabilecek yan etkilerini de düşünüp planlamak çok önemlidir. Dikiş tekniği tekstil restorasyonunda muhtemelen en yaygın kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Dikiş, farklı hasar türlerini kapatıp yayılmasını engellemek veya herhangi bir malzeme üzerine monte etmek amacıyla uygulanabilen çok yönlü bir tekniktir. Fakat son dönemlerde yapılan araştırmalar, sıklıkla kullanılan bu tekniğin uzun vadede esere ne gibi hasarlar verebileceği konusunda yoğunlaşmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı hem bu araştırmalar hakkında bilgilendirmek hem de tekstil restorasyonunda eserin korunmasına yönelik kullanılan dikişlerin doğru uygulanmadığında, uzun süreli depolama ve sergilemeden sonra tekstiller üzerinde nasıl bir etkiye sebep olduğunu uygulamalı örneklerle açıklamaktır.

Anahtar Kelimeler
Tekstil, Restorasyon, Konservasyon, Sağlamlaştırma

Abstract
The conservation of museum artefacts encompasses different practices, including preventive conservation or active conservation methods, or both. Without the right decision, both practices can play a role in accelerating the deterioration of museum artefacts in the long term. Passive conservation, i.e. leaving the artefact in its natural state, can lead to subsequent damage or disintegration, while the use of intrusive conservation methods to help preserve the artefact structurally for a long time can lead to some changes in the mechanical and physical properties of the artefact. When considering the conservation of a textile artefact, it is very important to consider and plan the possible effects of the treatments to be applied, as well as their long-term effects and possible side effects. Stitching is probably one of the most widely used treatment methods in textile restoration. It is a versatile technique that can be applied to cover and prevent the spread of different types of damage or to mount on any material. However, recent researches have focused on the long-term damage that this frequently used technique may cause to the artefact. In this direction, the aim of the study is to inform about these researches and to explain with practical examples how the stitches used in textile restoration for the protection of the artefact cause an effect on textiles after long-term storage and exhibition when they are not applied correctly.

Keywords
Textile, Restoration, Conservation, Consolidation

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Haziran 2024 Sayısı

    Dergimizin Haziran 2024 Sayısı (Cilt: 14, Sayı:2) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri