English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


Tuzlu Balık ve Ayran Aşının Van İlinin Gastronomi Turizmindeki Yeri
Yiyecek ve içecek kültürü ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiği gibi aynı ülke içerisinde bölgeden bölgeye de değişiklik gösterebilmektedir. Yöresel yiyecekler yeterince tanıtılmadıkları (en önemli tanıtım turizm sayesinde olmaktadır) takdirde tüketildikleri dar alanların sınırlarını aşamamanın yanı sıra zamanla yok olma tehlikesi ile yüz yüze gelebilmektedir. Bu yiyecekler turizmde yerel kültür mirası olma özelliklerini korudukları gibi evrensel bir boyut da kazanabilmektedirler. Bununla birlikte yöresel yiyecekler, destinasyonun tanıtımını yapmakla birlikte ekonomik anlamda da destinasyona katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacı Van ilinde somut olmayan kültürel miras kapsamına giren tuzlu balık ve ayran aşının hazırlanış ve sunuş aşamalarını belirlemekle birlikte, yörenin kültürünün tanıtımına ve bu yöresel yiyeceklerin turizm amaçlı kullanılmasıyla yöreye sağlayacağı katkının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırmada, gözlem ve görüşme yöntemi kullanılmıştır. Gözlemler tuzlu balık satışı yapan işletmeler ve tüketim amacı ile bu işle uğraşan ailelerle gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte adı geçen yiyecekleri yapan işletmeler ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgilisi olan kişilerle ve yörenin kültürüne hâkim olan yaşlılarla yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Van ilinin yemek kültüründe bu yiyeceklerin önemli bir yerinin olduğu ancak araştırmada sonuç olarak tuzlu balık ve ayran aşının tanıtımının yetersiz olduğu ve turizmde yeterince değerlendirilmediği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler
Kültürel Miras, Tuzlu Balık, Ayran Aşı

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri