English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


Kastamonu (Daday) Ertaş Köyü Camii Kalem İşleri ve Mevcut Korunma Durumu
Hangi döneme ait olursa olsun bütün kültür varlıklarının korunması, kayıt altına alınması, özelliklerinin araştırılarak bilim ve sanat camiası ile paylaşılması önemlidir. Özellikle belirli bir döneme tanıklık etmiş köy camileri köyden şehre göç sebebi ile sahipsiz ve bakımsız kalmakta, tanıklık ettikleri dönemin verileriyle birlikte yok olmaktadırlar. Bu sebeple köy camilerinin yok olmadan önce kayıt altına alınması büyük önem arz etmektedir. Bu araştırma, Kastamonu Daday ilçesi Ertaş Köyünde yer alan, Ertaş Köyü Camii kalem işlerinin mevcut durumlarının kayıt altına alınması, kalem işlerinde oluşmuş bozulmaların belirlenmesi ve kompozisyon özelliklerinin araştırılması amacı ile yapılmıştır. Camii ve kalem işleri yerinde incelemeler, kaynak kişilerin aktardıkları ve arşiv araştırmaları ile yazılı ve görsel olarak detaylı bir şekilde belgelenip kayıt altına alınmıştır. Ertaş Köyü Camii ve kalem işleri 1950’li yıllarda yapılmış, günümüze yakın tarihli bir eserdir. Yöredeki diğer bazı köy camilerinde görülen kalem işleri ile büyük oranda benzerlik gösteren bir bezemeye sahip Ertaş Köyü Camii, yapıldığı dönemin ve yörenin kültürel, sanatsal ve estetik özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Köy camilerinin daha hızlı yok olma riski ile karşı karşıya kaldıkları gerçeği dikkate alınırsa, çalışmada kayıt altına alınan bilgiler, hem Kastamonu yöresindeki camiler ve kalem işleri ile ilgili çalışma yapan araştırmacılara kaynak oluşturacak, hem de ilerleyen zamanlarda Camii ve kalem işlerinin olası bir hasar durumunda koruma ve onarım çalışmalarının daha bilimsel yapılabilmesi için veri sağlayacaktır. Böylelikle Camii ve kalem işleri özgünlüğünü uzun yıllar muhafaza edebilecektir.

Anahtar Kelimeler
Kalem işi, Ertaş Köyü Camii, Bezeme, Koruma, Onarım.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri