English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


Politik Krizlerin UNESCO Dünya Miras Alanları Üzerine Etkileri
Bu çalışmanın amacı UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve politik krizler sonucunda zarar gören ve hatta yok olan Yemen, Irak ve Suriye’deki miras alanları hakkında bilgi vermektir. Krizler ilk olarak yakın çevresini etkisi altına alan ve durdurulamadığında tüm dünyaya yayılabilen yıkıcı olaylardır. Krizin her türü son derece etkili olabilmektedir. Ancak özellikle son beş yılda yaşanan politik krizler silahli çatışma, terör saldırıları ve savaşa dönüşerek tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Politik krizler hiç şüphesiz insan yaşamı için en büyük tehdidi oluşturmaktadır. Ancak kültürel miras için de çok büyük bir tehlikedir. Tarihi yok etmeye çalışan, tarihin kanıtlarını ortadan kaldırmak isteyen ve kültürlerin izlerini silmek isteyen saldırganların ilk hedefi maalesef kültürel miras alanları olmaktadır. Kültürel miras alanları bir kültürün, bir ulusun yıkım sonrasında yeniden doğuşunda çok büyük bir öneme sahiptir. Şeyh Edebali’nin de sözünde belirttiği gibi “Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın; nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini şaşırmayasın.” Bu nedenle kültürel miras alanları kültürlerin, uygarlıkların, ulusların, toplulukların ve tarihin devam etmesi için büyük bir öneme sahiptir. Bu alanların her ne şart altında olursa olsun mutlaka korunması ve onarılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler
UNESCO Dünya Miras Alanı, kriz, politik kriz, savaş.

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri