English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


Erişilebilir Turizm Açısından Safranbolu Turizm Destinasyonunun Uygunluğunun Değerlendirilmesi
Günümüzde engelli bireylerin sosyal hayata etkin bir şekilde katılmaları yönünde yapılan çalışmaların sayısı artmaktadır. Günümüzde sosyal bir faaliyet olan turizm hareketlerine engelli bireylerin de diğer bireyler gibi sorunsuz katılmaları yönünde yapılan çalışmalar önem kazanmıştır. Böylece turizmde erişilebilirlik kavramı gündeme gelmiştir. Erişilebilir turizm; temel insan olma hakkı sebebiyle engelleri olsa dahi bütün insanların, hareket etme, görme, işitme gibi imkânlarının tesis ve temini ile seyahat hareketlerine katılmalarını sağlayan turizm çeşididir. Erişilebilir turizm faaliyetlerinin düzenlenebilmesi için birçok uluslararası kuruluş tarafından farklı yaklaşımlar ile düzenlenmesi zorunlu alt yapı şartları geliştirilmiştir. Literatürde en bilineni Birleşmiş Milletler Uluslararası Turizm Örgütü (WTO) tarafından ortaya konulan şartlardır. Özellikle Avrupa’da yapılan çalışmalarda 7 şehir erişilebilir şehir olarak tanımlanmıştır. Ülkemiz turizm destinasyonları söz konusu şartlar açısından incelendiğinde bu şartlara kısmi uyumlu olduğu görülmektedir. Diğer yandan kimi destinasyonların erişilebilir turizm altyapısı açısından yetersiz olduğu ifade edilmektedir. Bu çalışma kapsamında popüler bir kültür turizmi destinasyonu olan Safranbolu erişilebilir turizm olanakları açısından değerlendirilmiş, uygun şartların sağlanması ile ilgili öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler
Engellilik, Erişilebilirlik, Erişilebilir Turizm, Safranbolu

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri