English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


Kasaba Köyü ve UNESCO Sürecindeki Mahmutbey Camii’nin Kastamonu Turizmine Katkısı
2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne alınan Kasaba Köyü Mahmutbey Camii, Candaroğulları Beyliği’nin en önemli eserlerinden biri olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Anadolu’daki 13–14. yüzyıla ait ahşap yapılar arasında bezeme ve mimari açıdan ünik olan Camii, kalem işi bezemeleriyle günümüze özgün halde gelen tek yapı olması nedeniyle oldukça önemlidir. Mahmutbey Camii’nin yanı sıra önem arz eden iki hamam yapısı, konak, serender gibi ahşap mimari örneklere sahip olan ve Çobanoğulları Beyliği'nin ilk yerleşim yeri olan Kasaba Köyü ise önemli bir destinasyon noktası olma yolundadır. Bu çalışmanın amacı Kasaba Köyü ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Mahmutbey Camii hakkında kısa bilgi vermek, Kasaba Köyü’nün ve Mahmutbey Camii’nin kültürel miras açısından önemi üzerine durmak, her iki unsurun da Kastamonu turizmine ve ekonomisine katkısını incelemektir. Bu bağlamda inceleme sürecinde özellikle daha önce yapılan çalışmalardan ve anketlerden elde edilen verilerin yanı sıra alan ziyaretleri temel alınmıştır. Bu verilerden yola çıkarak Kastamonu’nun kültürel miras öğeleri arasında önemli bir yere sahip olan Mahmutbey Camii ve Kasaba Köyü’nün destinasyon, tanınırlık sorunları ve Kastamonu turizmine nasıl katkı sağlayacağı konusunda tespitler yapılmaya çalışılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda, her ne kadar ziyaretçi memnuniyeti yüksek olsa da Köyün ulaşım sorunları ve Camii’nin personel yetersizliğine ek olarak tanıtım eksikliğinin ön plana çıktığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler
Kültürel Miras, Dünya Mirası, Kasaba Köyü, Mahmutbey Camii, UNESCO Geçici Listesi, Kastamonu

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri