English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


Bir Kültürel Mirasın Serüveni: Erzurum Feyzullah Efendi Konağı
Geçmişten günümüze ulaşan tarihi çevre ve yapılar, zamanla çeşitli topluluklara ev sahipliği yapmış kültürel miraslardır. Kültürel mirasımızın en önemli elemanlarından birisi olan, yapıldığı dönemdeki toplumun kültürünü, yapım tekniklerini, yapı malzemelerini, sosyo-ekonomik durumu gibi geçmişe yönelik bilgilerini yansıtan mimari eserlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması son derece önemlidir. Tarihi yapıları koruma yöntemlerinden en fazla kullanılanı yapının yeniden işlevlendirilmesidir. Çalışmada, “Kültür Yolu” projesi kapsamında Erzurum Geleneksel El Sanatları Müzesi olarak yeniden işlevlendirilen Feyzullah Efendi Konağı ele alınmıştır. Erzurum’un mimari kültürel miraslarından biri olan Feyzullah Efendi Konağı, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarına yönelik bir müze olarak işlevlendirilmiştir. Araştırmanın amacı, konak olarak inşa edilen yapının yerini ve tarihçesini, yeni işlev ile Erzurum Geleneksel El Sanatları Müzesi’ne dönüşüm sürecini: mekânların değişimi üzerinden değerlendirerek ortaya koymaktır. Bu kapsamda Feyzullah Efendi Konağı yerinde gözlem yapılarak, proje çizimleri ve fotoğrafları üzerinden incelenmiştir. Çalışma sonucunda mimari kültürel mirasların varlığını sürdürmesi için yeniden işlevlendirmenin önemi vurgu yapılarak yapının mimari kimliğine yönelik olumlu ve olumsuz yönleri ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler
Kültürel Miras, Yeniden İşlevlendirme, Müze, Feyzullah Efendi Konağı, Mimarlık Tarihi

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri