English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


Rousseau’nun Kamuoyu Yaklaşımı Bağlamında, Medyanın ‘Kamu Vicdanı’nı Harekete Geçirme İşlevi Üzerine Bir Araştırma
Bazı toplumsal olayların insanlar üzerinde bıraktığı (olumsuz) etki o kadar derin olabilmektedir ki, bu tür olayların kanunen cezalandırılması kamu vicdanını rahatlatmakta yetersiz kalmaktadır. Böyle durumlarda hukuka ve adalete olan inanç zedelenmekte, kamuoyunda huzursuzluk ortaya çıkabilmektedir. Bu noktada medyanın devreye girmesi ve kamu vicdanını yaralayan olayın, kamuoyunu rahatlatacak düzeyde cezai karşılık bulması yönünde tavır sergilemesi büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda bazı toplumsal olayların medyada gündem olması, o olayın hukuki ve kamu yararı boyutuyla tekrar değerlendirilmesini sağlamakta ve kamu vicdanını (kısmen de olsa) teselli eden cezalar verilmesini mümkün kılmaktadır. Bu durum ise kamuoyunun nispeten rahatlamasına imkân tanımaktadır. Bu çalışmada, medyada yer alan bazı toplumsal olayların, Jean Jacques Rousseau’nun kamuoyu kavramına yüklediği anlam ekseninde ve suçun halk nezdinde cezalandırılmasına yönelik kullanılan bir kavram olan ‘kamu vicdanında yargılanma’ yaklaşımı çerçevesinde ele alınarak analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında son üç yılda (2019-2022) Türkiye’de meydana gelen ve medyada gündem olan bazı olayların ‘kamuoyu tepkisi’ boyutu incelenerek analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, medyanın, ilgili kanunun uygulandığı halde kamu vicdanını yaralayan bir olayı gündeme getirmesi (veya gündemde tutması), söz konusu olayın hukuki açıdan yeniden değerlendirilmesine olanak sağladığı anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler
Rousseau, Kamuoyu, Kamu Vicdanı, Medya, Kamu Yararı

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri