English

Hızlı Erişim


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Özet


Türk TV Dizileri Üzerine Alımlama Analizi: “Medcezir” Dizisi
Medya içeriklerinde yer alan mesajlar farklı biçimlerde yorumlanabilmektedir. Her bir bireyin bu mesajlardan etkilenmesi aynı biçimde ve oranda olmayabilir. Bireyin kişisel özellikleriyle birlikte içinde yaşadığı toplumun yapısı da bu durumu ortaya çıkarabilmektedir. TV izleyicilerinin içerikteki mesajları nasıl alımladığının anlaşılması bakımından İngiliz Kültürel Çalışmalar Ekolü tarafından geliştirilen alımlama analizinin faydalı olduğu bilinmektedir. Bir televizyon programı izlendiğinde içeriğindeki sahne ve temsiller izleyicinin zihninde yeniden oluşturulmaktadır. Stuart Hall tarafından geliştirilmiş olan kodlama-kodaçımlama modeli ile televizyon programlarının izleyici zihninde nasıl şekillendiğini ortaya koyabilecek analizler yapmak mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada ise Star TV ekranlarından yayınlanmış olan “Medcezir” adlı dizinin içeriğinde yer alan mesajlarla ilgili olarak alımlama analizi çerçevesinde derinlemesine mülakat yöntemine başvurulmuştur. Araştırma için diziyi izlemiş olan 12 kişi ile görüşülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre, Medcezir dizisinin çoğunlukla müzakereci ve hâkim bir anlayışla alımlandığı gözlenmektedir. Katılımcıların çoğu dizinin toplum kültürüne zarar verdiği görüşünü paylaşmakta ve dizide yansıtılan kültürün kendi kültürleriyle bağdaşmadığını düşündüğü anlaşılmaktadır. Diğer yandan alımlama çalışmasında kadın ve erkek katılımcılar bakımından farklı sonuçlara ulaşıldığı da gözlenmektedir.

Anahtar Kelimeler
TV Dizileri, Kültürel Çalışmalar, Alımlama Analizi

Gelişmiş Arama


Duyurular

    Yeni İndeks

    Dergimiz Haziran 2021'den (Cilt 11, Sayı 2) itibaren EBSCO (Sosyal Bilimler Ululslararası indeksi) tarafından indekslenmeye başlanmıştır.


    Aralık 2023 Sayısı

    Dergimizin Aralık 2023 Sayısı (Cilt: 13, Sayı:4) yayınlanmıştır. Tüm hakem ve yazarlarımıza katkıları için teşekkür ederiz.


Derginin Yeni Adı (2020 yılı 10. ciltten itibaren)
Journal of Humanities and Tourism Research
Derginin Eski Adı
Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2010-2020)
ISSN: 1309-436X eISSN:2147-7841 (2013-2020)

Adres :Journal of Humanities and Tourism Research
Telefon :0370 418 86 00 Faks :0 370 418 83 33
Eposta :nturker@karabuk.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri